Hvordan si god morgen på gresk

Innholdsfortegnelse:

Hvordan si god morgen på gresk
Hvordan si god morgen på gresk

Video: Hvordan si god morgen på gresk

Video: Hvordan si god morgen på gresk
Video: Как сказать "доброе утро" на 10 разных языках? 2024, April
Anonim
Morgensollys i landsbyen Oia, Santorini
Morgensollys i landsbyen Oia, Santorini

Du vil høre "Kalimera" over hele Hellas, fra personalet på hotellet til folk du ser på gaten. "Kalimera" brukes til å bety "god dag" eller "god morgen" og stammer fra både kali eller kalo ("vakker" eller "bra"), og mera fra imera ("dag").

Når det gjelder tradisjonelle hilsener i Hellas, avhenger hva du sier av når du sier det. Kalimera er spesielt for morgentimene mens "kalo mesimeri" sjelden brukes, men betyr "god ettermiddag." I mellomtiden er "kalispera" ment for bruk om kvelden, og "kalinychta" er ment å si "god natt" rett før sengetid.

Du kan kombinere kalimera (eller høre det kombinert) med "yassas", som er en respektfull form for hilsen i seg selv som betyr "hei." Yasou er den mer tilfeldige formen, men hvis du møter noen som er eldre enn deg eller i en autoritetsposisjon, bruk yassas som en formell hilsen.

Andre hilsener

Å gjøre deg kjent med så mange vanlige ordtak og fraser som mulig før turen til Hellas vil hjelpe deg å bygge bro over kulturgapet og muligens til og med få noen nye greske venner. For å starte en samtale på høyre fot kan du brukemånedlige, sesongmessige og andre tidssensitive hilsener for å imponere lokalbefolkningen.

På den første dagen i måneden vil du noen ganger høre hilsenen "kalimena" eller "kalo mena", som betyr "ha en lykkelig måned" eller "lykkelig første i måneden." Den hilsenen stammer sannsynligvis fra gammel tid, da den første dagen i måneden ble holdt som en mild høytid, noe som søndager er noen steder i dag.

Når du forlater en gruppe for kvelden, kan du bruke en av "god morgen/kveld"-setningene for å uttrykke et hyggelig farvel eller ganske enkelt si "antío sas", som betyr "farvel." Husk imidlertid at kalinychta egentlig bare brukes til å si "god natt" før sengetid, mens kalispera kan brukes hele kvelden for å si "vi ses senere."

Fordeler ved å bruke språket med respekt

Når du reiser til et fremmed land, er det viktig å respektere kulturen, historien og menneskene, ikke bare for å etterlate et godt inntrykk, men for å sikre at du har en bedre tid på reisen. I Hellas går litt langt når det gjelder bruk av språket.

Som i amerikansk etikette, er to gode setninger å huske "parakaló" ("vær så snill") og "efcharistó" ("takk"). Å huske å spørre pent og takke når noen har tilbudt deg noe eller gitt en tjeneste vil hjelpe deg med å integrere deg med lokalbefolkningen, og vil sannsynligvis gi deg bedre service og behandling.

I tillegg, selv om du ikke kan forståGresk, mange mennesker som bor der snakker også engelsk, og en rekke andre europeiske språk. Grekere vil sette pris på at du har gjort en innsats hvis du starter med å si "kalimera" ("god morgen") eller hvis du avslutter et spørsmål på engelsk med "parakaló" ("vær så snill").

Hvis du trenger hjelp, spør noen om de snakker engelsk ved å si " milás angliká." Med mindre personen du møter er direkte uvennlig, vil de sannsynligvis stoppe og hjelpe deg.

Anbefalt: