New Zealands vinregioner

Innholdsfortegnelse:

New Zealands vinregioner
New Zealands vinregioner

Video: New Zealands vinregioner

Video: New Zealands vinregioner
Video: Top 10 Most Beautiful Places to visit in New Zealand | Wonderful places You Won't Believe Exist 2024, Kan
Anonim
Marlborough vingårder
Marlborough vingårder

Vinproduksjon i stor skala er relativt nytt for New Zealand, med boom de siste par tiårene, men vinstokker ble først plantet på begynnelsen av 1800-tallet, av misjonærer og munker. I dag tilbyr vin en annen type religiøs opplevelse i New Zealand.

Med mikroklima som varierer fra sol til kjølig, tilbyr mange deler av New Zealand ideelle forhold for drueproduksjon. Sauvignon blanc er den mest elskede New Zealand-vinen, både hjemme og i utlandet, og chardonnay, pinot noir og pinot gris er også populære og vellykkede. Mange av de beste New Zealand-vinene eksporteres internasjon alt, men enda flere småskala- og boutiquemerker kan prøves mens du reiser rundt i landet. Fra nord til sør, her er en liten oversikt over New Zealands vinregioner.

Northland

Bay of Islands, Northland
Bay of Islands, Northland

Northland, den nordligste provinsen i New Zealand, er hjemsted for bare 12 vingårder, men de er blant de eldste i New Zealand – en av de første misjonærene i New Zealand, pastor Samuel Marsden, plantet drueranker i Bay of Islands i 1819. Nå produserer Bay of Islands-byer som Kerikeri og Russell noen av de mer uvanlige variantene for New Zealand, som pinotages og chambourcin, ogsåsom den mer vanlige chardonnay og pinot gris.

The Bay of Islands er en av Northlands mest populære turistdestinasjoner, takket være de nydelige strendene, men også fordi det er et viktig sted i New Zealands historie. Waitangi var der en viktig traktat mellom maorihøvdinger og den britiske kronen ble undertegnet i 1840. Det er ofte varmt og solrikt i Bay of Islands, så å stoppe ved Omata Estate i Russell eller Marsden Estate Winery i Kerikeri er en fin måte å forfriske seg på. og fyll drivstoff.

Auckland

Vines fra Man O War Road, Waiheke Island
Vines fra Man O War Road, Waiheke Island

Til tross for at den er New Zealands største by, strekker Auckland-regionen seg ut på landsbygda i alle retninger, og det varme klimaet nær toppen av Nordøya gjør det til et førsteklasses druedyrkingsland. Vinproduksjonen her ble startet av kroatiske og dalmatiske immigranter. Det er nå mer enn 40 vingårder i Auckland-regionen, for det meste nord og vest for byen, samt på Waiheke Island i Hauraki-bukten. Hvite som chardonnay og pinot gris gjør seg spesielt bra her, så vel som shiraz.

Det er mange ting å se og gjøre i Auckland, og mange reisende ankommer Auckland internasjonale lufthavn. Vinentusiaster bør ikke gå glipp av Waiheke Island, som kan besøkes på en dagstur fra Auckland eller over natten - det er en kort fergetur unna. Wild on Waiheke er en spesielt morsom vingård fordi den sammen med vin- og ølsmaking tilbyr gratis aktiviteter som petanque og volleyball, samt noen få mot ekstra kostnad som bueskyting og fugleskyting med laserleire (kanskje prøve dissefør du nyter for mange vareprøver)

Waikato

Lav en-etasjes bygning med mange planter rundt inngangen på en solrik dag
Lav en-etasjes bygning med mange planter rundt inngangen på en solrik dag

Det store, flate og forsiktig bølgende Waikato-området er kjent for sitt fruktbare jordbruksland, men vinproduksjonen? Ikke så mye. Det er bare én vingård i Ohaupo, sør for Hamilton: Vilagrad Wines. Det serverer en deilig søndagsbrunsj, og er vel verdt et stopp hvis du kjører opp til eller ned fra Auckland via Hamilton.

Bay of Plenty

Ohinemuri Estate Wines hovedbygning med grønne tak med oransje og grønne trær i bakgrunnen
Ohinemuri Estate Wines hovedbygning med grønne tak med oransje og grønne trær i bakgrunnen

The Bay of Plenty, på den østlige Nordøya, har også bare én vingård, Ohinemuri Estate Wines i Waihi, nord for Tauranga. Vingården ligger i Karangahake Gorge, hvor det er mange gruvearvsteder å sjekke ut, samt turstier og sykkelstier som du kan utforske for å brenne av noen av disse vinkaloriene.

Gisborne

Vinstokker i en vingård nær Gisborne, East Cape, North Island, New Zealand
Vinstokker i en vingård nær Gisborne, East Cape, North Island, New Zealand

Gisborne, øst på Nordøya, er hjemsted for rundt 25 vingårder, med chardonnay, pinot gris og sauvignon blanc-druer som stjernene i showet. Mens mange vinprodusenter over hele New Zealand er kjent for å servere god mat, er de i Gisborne spesielt kjent for dette. Pizzaene og tallerkenene på to Manutuke-vinprodusenter - Wright's Vineyard and Winery, og Millton Vineyards and Winery - får strålende anmeldelser.

Å være ganske isolert øst i New Zealand, ikkemange reisende kommer til Gisborne-området. De som gjør det vil finne en vill og vakker kystlinje og sterk maorikultur. Rere Falls steinskred er en spesiell attraksjon, spesielt om sommeren, hvor du kan boogieboard ned en glatt fjellvegg ned i et basseng.

Hawke's Bay

Vingårdene i Hawke's Bay
Vingårdene i Hawke's Bay

The Hawke's Bay er den største vinproduserende regionen på Nordøya, med rundt 90 vingårder. Varianter som produseres her inkluderer chardonnay, sauvignon blanc og merlot. Mange av de beste vingårdene i regionen ligger i og rundt byen Napier. The Mission Estate Winery ble etablert i 1851 av franske romersk-katolske misjonærer, noe som gjør den til den eldste vingården i New Zealand. Moana Park Winery er også høyt rangert, og produserer sukkerfrie, sulfitt- og tilsetningsfrie, veganske viner.

Napier og Hastings, som ligger øst på Nordøya, er også kjent for sin art deco-arkitektur, resultatet av et ødeleggende jordskjelv i 1931, hvoretter byene ble gjenoppbygd i datidens stil.

Wairarapa

det kuperte Wairarapa-landsbygda
det kuperte Wairarapa-landsbygda

Wairarapa-regionen, øst for hovedstaden Wellington, produserer en rekke viner i sine 40 vingårder, inkludert shiraz- og dessertviner. Mange vingårder rundt byen Martinborough er spesielt populære for mat- og drikkekombinasjonene, som Poppies Martinborough og Colombo Martinborough.

Da Martinborough ligger en drøy times kjøring nordøst for Wellington, gjør vingårdene en enkel dagstur fra kl.byen. Sykling er en populær måte å komme seg mellom vinprodusenter i Martinborough på, siden de ligger ganske tett sammen i et attraktivt landskap.

Marlborough

Vingårder ved solnedgang, Marlborough, New Zealand
Vingårder ved solnedgang, Marlborough, New Zealand

Med mer enn 150 vingårder er Marlborough den mest aktive vinproduksjonsregionen i New Zealand. Ligger på toppen av Sørøya, rundt Marlborough Sounds uten sidestykke, er det her det store flertallet av New Zealands berømte sauvignon blanc kommer fra. Sjansene er store, hvis du henter en flaske New Zealand "sav" hvor som helst i verden, vil den være fra Marlborough. Det produseres også en mindre mengde pinot noir og chardonnay i området.

Sauvignon blanc passer veldig bra med sjømat, noe som er heldig fordi Marlborough også er en stor sjømatproduserende region. Den lille byen Havelock, ved Pelorus-sundet, kaller seg selv "Green Shell Mussel Capital of the World." Mange reisende som reiser rundt i New Zealand ankommer Marlborough Sounds på Interislander Ferry fra Picton, og vingårdene er bare én grunn til å somle i området i noen dager.

The Yealands Estate Winery i Seddon og Wither Hills Cellar Door i Blenheim er to topp vingårder, hver med en fenomenal utsikt.

Nelson

Vingårder
Vingårder

Den lille byen Nelson, som ligger mellom Marlborough og Golden Bay på toppen av Sørøya, er en av Sørøyas mindre vinproduserende regioner, med rundt 30. Byen tar jevnlig topp utmerkelser som New Zealands mest solrike by,så det er et førsteklasses druedyrkingsland. I likhet med nabolandet Marlborough er sauvignon blanc stor her.

De fleste av Nelsons vinprodusenter ligger utenfor byen, i små landsbyer med vakre navn som Brightwater og Appleby. Seifried Estate i Appleby er et flott sted å stoppe når du reiser til/fra strendene på Rabbit Island. Det er Sørøyas eldste familievingård, og lager prisbelønte dessertviner.

Canterbury

Vingårder, Waipara-dalen, North Canterbury, New Zealand
Vingårder, Waipara-dalen, North Canterbury, New Zealand

Canterbury og North Canterbury er hjemsted for rundt 40 vingårder, hvorav mange er i Waipara Valley-området nord for Christchurch. Pinot noir er vin nummer én her, med et par hvite-chardonnay og riesling som også gjør det bra. En spesielt populær vingård like nord for Christchurch er Pegasus Bay, med vakre hager og turstier.

Den største byen på Sørøya, Christchurch, ligger i Canterbury-regionen, så det er mye for besøkende å gjøre her. I tillegg er Christchurch Airport en av hovedportene til New Zealand, så mange reisende vil fly inn hit, noe som gjør det enkelt å besøke noen vingårder i Canterbury.

Fortsett til 11 av 12 nedenfor. >

Central Otago

Rader med vinranker i en vingård, i høst, Lake Wanaka
Rader med vinranker i en vingård, i høst, Lake Wanaka

De vidåpne slettene, milde dalene og kjølige vintrene i Central Otago, på den sørlige Sørøya, produserer fin Pinot Noir. Central Otago er den nest høyeste vinprodusenten i New Zealand (etter Marlborough), med mer enn 100 vinprodusenter. Områdene rundt Queenstown,Wanaka og Cromwell er spesielt produktive.

Central Otago er et veldig populært reisemål blant reisende, så det er gode muligheter for å besøke vingårder mens du utforsker regionen. Siden det er et område med både fjell og sletter, er det flotte naturskjønne kjøreturer mellom vingårder. Den 94 mil lange sykkelstien Central Otago Rail Trail som forbinder byene Clyde og Middlemarch, med mange steder å spise og drikke underveis.

Populære Central Otago-vingårder inkluderer Cromwells Mount Difficulty Wines Cellar Door, som krever en naturskjønn kjøretur, og Wanaka's Rippon Vineyard, med nydelig utsikt over Lake Wanaka og eklektiske kunstutstillinger.

Fortsett til 12 av 12 nedenfor. >

Waitaki Valley

Luftfoto av bølgende åser i Waitaki Valley
Luftfoto av bølgende åser i Waitaki Valley

Mens Central Otago er Otago-provinsens vinproduserende tungvekter, er den lille Waitaki Valley i det nordlige Otago hjem til bare fire vingårder. Men det er New Zealands nyeste vinproduserende region, så sjekk inn igjen etter noen år, og det kan være mer å rapportere. Pinot noir og pinot gris fra Waitaki-dalen er spesielt gode. Dalen ligger mellom byene Oamaru og Timaru, som er et praktisk stopp på vei fra Dunedin til Christchurch, eller omvendt.

Anbefalt: