Guide til Dia de Los Santos i Sør-Amerika

Innholdsfortegnelse:

Guide til Dia de Los Santos i Sør-Amerika
Guide til Dia de Los Santos i Sør-Amerika

Video: Guide til Dia de Los Santos i Sør-Amerika

Video: Guide til Dia de Los Santos i Sør-Amerika
Video: Аризона, Юта и Невада - Невероятно красивые места Америки. Автопутешествие по США 2024, Kan
Anonim
De dødes dag i Ecuador
De dødes dag i Ecuador

1. november feires i hele den katolske verden som Día de Los Santos, eller allehelgensdag, for å hedre alle helgenene, kjente og ukjente, av de katolske troende. Selv om det kan virke som om det ville være en trist affære, er det i mange deler av Sør-Amerika en grunn til å feire.

Hver dag i året har sin egen helgen eller helgener, men det er flere helgener enn kalenderdager, og denne store hellige dagen hedrer dem alle, inkludert de som hadde dødd i en tilstand av nåde, men som ikke hadde vært kanonisert. Og for å holde ting rettferdig feires 2. november som alle sjelers dag.

Dia De Los Santos
Dia De Los Santos

Bevege seg bort fra hedensk tro

Día de Los Santos er også kjent som Día de los Muertos, eller de dødes dag. Som mange andre katolske feiringer ble den i den nye verden podet inn på eksisterende urfolksfester for å blande den "nye" katolisismen med den "gamle" hedenske troen.

I land der europeerne etter hvert reduserte urbefolkningen, på en eller annen måte, mistet feiringen gradvis sin opprinnelige betydning og ble mer en tradisjonell katolsk begivenhet. Dette er grunnen til at dagen er kjent under mange forskjellige navn og også hvorfor den feires forskjellig fra by til by og landtil land.

I latinamerikanske land der urfolkskulturen fortsatt er sterk, som i Guatemala og Mexico i Mellom-Amerika, og i Bolivia i Sør-Amerika, er Día de Los Santos en viktig blanding av mange påvirkninger. Det er mulig å se eldre urfolks skikker og tradisjoner blandes med nyere katolske tradisjoner.

I Mellom-Amerika blir de døde hedret ved besøk på gravstedene deres, ofte med mat, blomster og alle familiemedlemmer. I Bolivia forventes de døde å returnere til sine hjem og landsbyer.

Den andinske tyngden er landbruket, siden 1. november er om våren sør for ekvator. Det er tiden for tilbakevendende regn og gjenoppblomstring av jorden. De dødes sjeler vender også tilbake for å bekrefte livet.

Traditions of Dia de Los Santos

I løpet av denne tiden åpnes dørene for gjester, som kommer inn med rene hender og deler på de tradisjonelle rettene, spesielt favorittene til den avdøde. Bordene er pyntet med brødfigurer k alt t’antawawas, sukkerrør, chicha, godteri og dekorerte bakverk.

På kirkegårdene blir sjelene møtt med mer mat, musikk og bønner. Snarere enn en trist anledning, er Día de Los Santos en gledelig begivenhet. I Ecuador strømmer familier til kirkegårder for å feire, det er en fest med mat, alkohol og dans for å minnes sine kjære.

I Peru feires 1. november nasjon alt, men i Cusco er det kjent som Día de todos los Santos Vivos, eller de levende helliges dag, og feires med mat, spesielt den berømte pattegrisen og tamales. 2. novemberregnes som Día de los Santos Difuntos eller de avdøde helliges dag og hedres med besøk på kirkegårder.

Hvor enn du er i Latin-Amerika den første og andre november, nyt de lokale høytidene. Du vil merke at gatene blir fargerike, og hvis du spiller kortene dine riktig, kan du bli invitert til å bli med.

Anbefalt: