Utstyr du trenger for å grave i grotte
Utstyr du trenger for å grave i grotte

Video: Utstyr du trenger for å grave i grotte

Video: Utstyr du trenger for å grave i grotte
Video: 🇦🇲 Армения/Armenia. Khor Virap - Noravank - Bird Cave - Echmiadzin - Zvarnots. Монастыри Армении. 2024, Kan
Anonim
en grotte nede i en hule
en grotte nede i en hule

Det er viktig å ha riktig grotteutstyr for å nyte din underjordiske opplevelse maksim alt. Grotteklær er varme, tørre og lette, og riktig grotteutstyr, som hjelmer og hodelykter, er avgjørende for sikkerhet og moro i grotting.

Riktig staveutstyr gjør grotting morsommere

Mange grotteturer for nybegynnere er mulig med vanlige, men gamle klær. Du kan bruke billige vanntette regnbukser og jakke eller en bomullsoverall som toppbekledning, men for enhver langvarig og eventyrlig grottetur anbefales det sterkt at du kjøper og bruker skikkelig og slitesterkt grotteutstyr og klær. Du vil holde deg varm og tørr og ha det mye mer moro enn om du blir skitten og kald i de gamle jeansene og flanellskjorten!

Lei eller lån utstyr for å starte

Hvis du er en nybegynner i hule eller bare vil se hva alt oppstyret handler om undergrunnen, så ta kontakt med en lokal speleklubb hvor du ikke bare finner mye ivrig og entusiastisk hjelp, men du kan kanskje leie eller låne grunnleggende grotteutstyr av medlemmene. Noen utendørsforhandlere, som de i Derbyshire i Englands Peak District, leier ut utstyr som hjelmer, hodelykter og belter.

Grotteutstyr avhenger av hvor du grotter

Denne grotteutstyrslisten er forgrottearbeidere i Storbritannia. Utstyret og klærne du vil bruke i en Colorado- eller Kentucky-hule vil være annerledes. Miljøforholdene i grotter varierer enormt fra region til region, og absolutt land til land, noe som gjør det nødvendig å bruke riktig grotteutstyr. Hvis du kan, søk lokal ekspertise og hjelp i alle saker om huleutstyr.

Caving tester utstyrets utholdenhetsgrenser

Bruk utstyr, utstyr og klær som er laget spesielt for grotting når det er mulig. Selv om du kanskje kommer deg over i en enkel hule med elendig grotteutstyr, vil utstyret ditt bli testet til det ytterste hvis du utforsker de fleste grotter. Ingenting er mer pinlig enn å miste fanny pack fordi spennene brekker mens du er halvveis langs en underjordisk passasje og må tilbake, eller enda verre, få den til å feste seg i sideveggene eller falle av og treffe noen lavere på banen.

Ikke bruk klatreutstyr

Det er ikke lurt å bruke klatreutstyr til grotting. Klatreseler, for eksempel, er ikke laget for grotting siden de kan slites ut eller svikte under de prøvende forholdene i en hule. Å bruke en klatresele mens du grotter er som å bruke din mors klessnor for å prøve fjellklatring! På samme måte bør du unngå å bruke klatresikrings- og rappelenheter, ascenders og klatretau hvis du er i en vertikal hule. Bruk i stedet et hulestativ eller stoppanordning for sikkerhets skyld.

Grunnleggende grotteutstyr

  • Hjelm - Viktig beskyttelse for hodet og stedet der du monterer hodelykten. Bruk alltid hjelm nårgrotting!
  • Hodelykt - Viktig huleutstyr slik at du kan se på alle de mørke stedene. Ikke gå under jorden uten hodelykt eller hodelykt, som de kaller det i Storbritannia. Unngå hodelykter med elastiske pannebånd som kan ryke. Monter i stedet hodelykten på hjelmen.
  • Back-up hodelykt – Viktig å ta med en reserve hodelykt i tillegg til andre lyskilder, slik at du ikke blir sittende fast under jorden i mørket.
  • Footwear - Du trenger solide støvler for grotting med gode gummisåler siden du vil møte klatreseksjoner mens du er under jorden, med ekstra spenning av mørke og vått, glatt og ev. gjørmete stein! Cavers i Storbritannia bruker vanligvis Wellington-støvler - legghøye gummistøvler med en gripende såle og beskyttende tåhetter av stål. I mange amerikanske grotter kan en tursko av høy kvalitet brukes.
  • Caving Undersuit - En god fleeceunderdress som de laget av Jump Suits holder deg varm og tørr.
  • våtdrakt – Ta med og bruk en våtdrakt hvis du skal være våt i lange perioder under jorden.
  • Overdress – En slitesterk overdress eller kjeledress i ett stykke er viktig hvis du kryper mye i tunneler og små passasjer.
  • midjebelte – Ha med et lite midjebelte eller en fanny-pakke for batterier, ekstra hodelykter eller andre personlige eiendeler.
  • Sokker – Bruk ullsokker til å begynne med, men kjøp neoprensokker når du blir seriøs.
  • Hodeplagg – Ta med en tynn balaclava eller hodeplagg til å ha underhjelm.
  • Knebeskyttere – Viktig hvis du kryper rundt. Neopren fungerer bra eller få tunge knebeskyttere til gruvearbeidere hvis det er steinete.
  • Albuebeskyttere – Ikke avgjørende, men de beskytter overdressalbuene dine ved lange kravler.
  • Gloves - Bruk industrielle gummihansker hvis du er i våte og slimete passasjer.
  • Tackle Bag – Ta med en PVC-veske, som en for rafting, for å holde utstyr, førstehjelpsutstyr, kamera og ekstrautstyr tørt.
  • Harness - Hvis du trenger en sele, kjøp en spesiell grottesele som kan pares med en brystsele. Unngå å bruke klatreseler; de er ikke laget for grotting.
  • Brystsele - En spesialitet i hulesele som passer rundt brystet. Sammen med midjeselen din er den avgjørende for å ta seg opp i faste tau under jorden.
  • Ascenders – Bruk to ascenders eller jammere, som Petzl Croll, som er laget for grotting.
  • Descenders – Få en spesiell grotte-nedstigning som Petzl Stop eller Rack for nedstigende tau. Unngå å bruke klatrende rappel- og sikringsenheter; de er ikke trygge i huler.
  • Cow's Tails - Bruk to tilbehørssnorer med karabinkroker for å feste til ankere og tau. Ligner på kjettinger i klatring.
  • Mat og drikke – Ta med noen energidrikker, vann eller en varm drikke samt energibarer for rask ernæring.

Anbefalt: