Marokko reiseguide: Hva er en riad?

Innholdsfortegnelse:

Marokko reiseguide: Hva er en riad?
Marokko reiseguide: Hva er en riad?

Video: Marokko reiseguide: Hva er en riad?

Video: Marokko reiseguide: Hva er en riad?
Video: 10 лучших мест для посещения в Африке Путеводитель 2024, Kan
Anonim
Utsikt fra takterrassen til en riad i Marrakech, Marokko
Utsikt fra takterrassen til en riad i Marrakech, Marokko

Hvis du planlegger en tur til Marokko, er det sannsynlig at reiseruten vil inneholde minst én natt i en riad. Men hva er en riad, og hvordan skiller den seg fra et vanlig hotell? I hovedsak er det et tradisjonelt marokkansk hjem bygget rundt en indre hage eller gårdsplass. Faktisk stammer ordet "riad" fra det arabiske ordet for "hage." De er de mest autentiske overnattingsmulighetene for reisende som ønsker å oppleve landets kultur og historie på et mer oppslukende nivå, og kan finnes i de gamle medinaene i de fleste marokkanske byer.

Architecture of a Riad

Riader antas å dateres tilbake til tiden til Idrisid-sultanene, som styrte Marokko mellom 788 og 974 e. Kr. Ruiner på steder som Volubilis antyder at dynastiets arkitekter hentet inspirasjon til byggestilen sin fra villaene til de gamle romerne; mens andalusiske arkitekter og håndverkere bidro med sine egne dekorative tradisjoner da de ble sendt til Marokko etter at Almoravidene erobret Spania på 1000-tallet.

Riads ble opprinnelig bestilt og levd i av velstående kjøpmenn eller hoffmenn, og huset vanligvis flere generasjoner av samme familie. For å få mest mulig ut av den begrensede plassen som er tilgjengelig iMarokkos overfylte medinaer, riader er smale og høye, med minst to etasjer med utsikt over den sentrale gårdsplassen. Disse historiene har åpne balkonger, slik at beboerne kan nyte den friske luften og sollys som strømmer inn fra det åpne taket. I dag er noen riader lukket med glass mens andre fortsatt er åpne for elementene.

Riader har ingen utvendige vinduer på de nederste nivåene og vender helt innover. Dette holder byens varme, støv og støy ute, samtidig som privatlivet til innbyggerne bevares – noe som var spesielt viktig for de muslimske kvinnene som en gang ville ha bodd der. Tradisjonelt har hagen inkludert sitrustrær og en sentral fontene, selv om noen moderne riader har erstattet den med en gårdsplass eller et lite basseng. Rommene og innerveggene er vanligvis utsmykket med spektakulære zelijmosaikker, intrikate treskjæringer og gipsarbeid.

Hvorfor du bør bo i en riad

Det er mange grunner til å velge en riad for oppholdet ditt i Marokko. For det første tilbyr de en mye mer autentisk opplevelse enn et kjedehotell, gjennomsyret av en ekte følelse av lokal kultur og historie. Fordi de en gang var private hjem, er de vanligvis små med 10 rom eller mindre - noe som gir deg fordelen av en boutique-atmosfære og eksepsjonell, personlig service. Riader drives ofte av eierne, som kan gi verdifull innsideinformasjon om byen du besøker.

Selvfølgelig er privatlivet og kjøligheten som en gang møtte de gamle aristokratiske familiene like velkommen for moderne reisende. I gamle dager, riaderville ikke ha hatt innlagt vann og beboerne ville ha badet ved sitt nærmeste offentlige hamam. I dag har de fleste riadene blitt renovert for å inkludere de nyeste moderne bekvemmelighetene og er ofte de mest luksuriøse alternativene som finnes.

Fremfor alt er hovedgrunnen til å bo på en riad følelsen av undring man får når man går gjennom den tomme ytterveggen inn i den hemmelige oasen innenfor. Med sine fontener, rikelig med grøntområder og ro, er hver enkelt et fristed fra varmen og ståheien i byen utenfor.

Ting å se etter

Når du velger en riad, er det flere ting du bør vurdere:

  • De fleste riader har en takterrasse – har din? Er det et innbydende sted hvor du kan se for deg at du nipper til myntete, ser solen gå ned over byen og lytter til muezzinens oppfordring til bønn?
  • Har riaden din en restaurant? De fleste har lokale kokker som tilbereder autentisk marokkansk mat fra de ferskeste markedsvarene. Noen inkluderer tradisjonell frokost, og mange lager mat på bestilling i stedet for å drive en fullservicerestaurant.
  • Fordi Marokko er et muslimsk land, serverer mange riader ikke alkohol. Hvis du nyter et glass vin til kveldsmåltidet ditt, sørg for å finne ut om din serverer alkohol før du bestiller.
  • Har riaden din noen spesielle velværefasiliteter? Mange luksuriøse riader tilbyr nå stupebassenger, spa eller private hammam.
  • Hvilke opplevelser tilbyr riaden din? Mange kan organisere matlagingskurs, byturer og dagsturer til nærliggende attraksjoner på forespørsel.
  • Til slutt, sørg for å be om detaljert informasjonveibeskrivelse. De fleste riader ligger nede i trange sidegater, og fordi de mangler utvendige funksjoner, kan de være spesielt vanskelige å finne.

Top Riads i Marrakesh

Riad Kheirredine: Ligger i hjertet av medinaen, og blander tradisjonell marokkansk arkitektur med moderne italienske designelementer. Hvert av rommene er unikt innredet. Noen har utskårne stuccoalkover, andre har peis eller overdådige himmelsenger. Uansett hvilket rom du velger, har du tilgang til en fantastisk takterrasse, et stupebasseng på gårdsplassen og et tyrkisk bad. Finrestauranten serverer marokkansk og nordlig middelhavsmat.

Riad le Clos des Arts: Riad le Clos des Arts ligger en 10-minutters spasertur fra Djemma el Fna, og tilbyr ni rom og suiter, alle med eget bad og individuell klimaanlegg. Du kan tilbringe dagene i stupebassenget på takterrassen, eller trene yoga i stuen i første etasje. Det er et hamam, og en tradisjonell marokkansk frokost er inkludert i romprisen. Restauranten serverer lokale spesialiteter tilberedt på bestilling, og du kan be om å bli med på en matlagingskurs eller et håndverksverksted.

Riad el Zohar: Et litt rimeligere alternativ, 3-stjerners Riad el Zohar ligger i medinaens Mouassine-distrikt og dateres tilbake til 1700-tallet. Den sentrale gårdsplassen inkluderer et stupebasseng, og med bare fem rom har den en spesielt intim atmosfære. Alle rommene har gratis Wi-Fi, eget bad og reversibelt klimaanlegg. Autentisk marokkansk mat kan nytes i en av to salonger eller på takterrassen; eller du kan tilberede den selv under en matlagingskurs som inkluderer en tur til et lok alt marked.

Anbefalt: