Fjellklatring i og rundt Minneapolis og St. Paul
Fjellklatring i og rundt Minneapolis og St. Paul

Video: Fjellklatring i og rundt Minneapolis og St. Paul

Video: Fjellklatring i og rundt Minneapolis og St. Paul
Video: Мать была в ужасе, когда увидела, что собака сделала с её сыном-инвалидом! 2024, Kan
Anonim
Willow River State Park
Willow River State Park

Du har kanskje lagt merke til at landskapet i Minneapolis og St. Paul generelt er flatt. Men hvis du elsker fjellklatring, vil du bli glad for å oppdage at dette området har tre fjellklatrefjell innen en times kjøring fra tvillingbyene, flere klatrevegger i Minneapolis og St. Paul for trening og vinterklatring, og en levende lokal klatring scene.

Gamle jettegryter ved Taylors Falls, Interstate State Park, Minnesota
Gamle jettegryter ved Taylors Falls, Interstate State Park, Minnesota

Fjellklatring i tvillingbyene

Det er tre klatresteder innen en times kjøring fra Minneapolis eller St. Paul: Interstate State Park, Taylors Falls, MN/St. Croix Falls, WI.

På grensen mellom Minnesota og Wisconsin, langs St. Croix-elven, ligger bas altklipper. Klatringen spenner fra enkle klatringer for nybegynnere og barn, gjennom en rekke ruter som blir så enkle, eller omtrent så vanskelige som du vil er mulig. Klatringer varierer fra 5,4 opp til 5,13 og har plasser for ankre, og enkel tilgang til toppen av stupet som gjør den perfekt for topp-roping. Trad blyklatring er også mulig på de fleste rutene her, solid beskyttelse. Den unike geologien til St. Croix-dalen skapte mange interessante fjellformasjoner, og det er mange buldremuligheter.

Alle klatrere på InterstateState Park trenger en klatretillatelse, som kan fås gratis på parkkontoret. En parkeringstillatelse kreves også for å parkere på Minnesota-siden, og en Wisconsin-parkeringstillatelse kreves for å parkere på Wisconsin-siden.

Fordeler: Berget er stort sett flott, solide grep, solide plasser for ankre og beskyttelse, fin variasjon av stigninger, og flott utsikt fra toppen.

Ulemper: Stort sett bra betyr at det fortsatt er steder med løse steiner, og størrelsen på løse ting er vanligvis et sted mellom "stor" og "stor stein." Dyrelivet nyter også steinene - vepsene elsker Taylors Falls like mye som klatrerne gjør. Og de andre parkbrukerne, selv om de stort sett er nysgjerrige og ufarlige, kan ikke stole på at de ikke kommer i fare eller leker med ankrene dine.

Climbing Routes at Interstate State Park From Mountain Project

En kalksteinsbløff høyt over byen Red Wing ved Mississippi-elven, kjent som Barn Bluff, har nesten god utsikt fra toppen når du kommer til Taylors Falls.

Å sette topptauankere ved Red Wing er enten umulig eller forbudt på grunn av økologiske skader som ble gjort på toppen av stupet. Så de fleste rutene er boltet for sportsføring og har faste ankere på toppen av rutene for senking og topp-roping.

Det er rundt 100 sportsruter, fra 5,6 til 5,14. Trad blyklatring er mulig her på noen få sprekker, men dette er et sted du virkelig vil vite hva du gjør - fjellet er ikke på langt nær så solid som det er ved Taylors Falls.

Bruk din egenkarabinkroker på ankrene hvis du planlegger å toppe tau her - det sparer slitasje på det faste utstyret øverst på rutene.

Fordeler: Minimale utstyrskrav siden nesten alle etablerte ruter har blitt boltet for sportsledende. Et tau, et sett med raske trekk og en kompis er alt du trenger for en dag med klatring. Det er mulig å klatre hit om vinteren på en mild solrik dag når solen varmer steinen på sørsiden.

Ulemper: Ikke et sted for nybegynnere sportsledere. Selv om det er flere enkle og moderate ruter, er steinen på dem ofte polert og de kan kjøres ut siden de ble boltet av seks fot høye, 5,14-klatrende førsteoppstigningsfarere. Så ruter i området 5,6-5,9 føles ofte vanskeligere enn karakterene deres. Hardere stigninger, de over 5,10, føles mer som karakterene deres tilsier. Å ta med en stang for å feste den første bolten (eller til og med to bolter) er ingen dårlig idé. Steinen er ikke så solid som Taylor's Falls, og deler av den faller av. Du må også bruke hjelm for å beskytte deg mot vanlige klatrefarer, og også mot steiner som lokale barn ser ut til å like å kaste fra toppen av bløffen.

Willow River State Park, Hudson, WI

Dette området er kjent som et av de mest skremmende stedene å klatre i Midtvesten, Willow Rivers fosser skar ut en utrolig overhengende kløft, som har flere boltede sportsruter på seg. Det er en 5.9, og alt annet er minst en 5.11 gjennom ugraderte prosjekter. Rutene er alle utholdenhetsstigninger som involverer store bevegelser til store lasterom. Willow River, hvis du er sterk nok til å klatreher, tilbyr spennende, avhengighetsskapende klatring.

Klatretiden er begrenset – klatring er forbudt på lørdag og ettermiddag på fredag og søndag.

Pros: Unik klatrested for Midtvesten, og utrolig morsom klatring hvis du er god nok. Resten av Willow River State Park er veldig pen og morsom å utforske.

Undeler: Å blåse cruxet på den eneste "lette" stigningen vil sannsynligvis resultere i en brukket ankel på en avsats rett under den. (Alle de andre klatringene har generelt sikre fall én gang over den første bolten eller to.) Elven gjør det nesten umulig for klatrer og belayer å høre hverandre uten å rope, så vær oppmerksom på klatreren din.

Ruter ved Taylors Falls, Red Wing og Willow River er beskrevet i Minnesota-klatrerens bibel, Rock Climbing in Minnesota og Wisconsin, av Mike Farris, tilgjengelig i utendørsbutikker og bokhandlere i tvillingbyene. Og som tittelen antyder, er det nok av beta for flere andre klatrefjell rundt om i regionen.

Lokale innendørs klatrevegger og treningssentre

Vertical Endeavors klatretreningsstudio i St. Paul har mange vegger med over hundre ruter, de fleste for topptau, men mye blyklatring også, og auto-sikringsruter for solo-klatring. Og det er to buldregrotter også. Den er nesten god nok til å holde seg innendørs (nesten), og holder absolutt klatrere veldig glade og i form over vinteren.

Midwest Mountaineering har en gratis buldregrotte i kjelleren. Meld deg på registeret i klatreavdelingen og få såklatring.

REI i Bloomington har Vertical Endeavors-designet Pinnacle. Det er satt opp med ruter for barn, mange nybegynner- og middels ruter, og et par vanskeligere blandet inn. Det er den høyeste klatreveggen i tvillingbyene. REI-medlemmer får én gratis klatring av Pinnacle per dag når den er tilgjengelig for klatring.

Life Time Fitness-treningssentre i tvillingbyene har klatrevegger for medlemmene, inkludert de i Chanhassen, Eagan, Lakeville og Plymouth. Sjekk nettsiden deres for flere lokasjoner.

University of Minnesota Climbing Facilities har en klatrevegg med fem topptau og en rekke ruter, og University Recreation Center på Minneapolis campus har en buldrevegg. Medlemskap av Department of Recreational Sports, tilgjengelig for alle, kreves for å klatre på St. Paul-veggen.

Hvor kan du få utstyr lok alt

Midwest Mountaineering er den lokale ekspertbutikken. I Minneapolis' Cedar-Riverside-nabolag er alle som jobber i klatreavdelingen klatrere som elsker å klatre og vet hva de snakker om. Registrer deg på e-postlisten deres og motta kuponger, bursdagsrabatter og påminnelser for butikkbegivenheter, som den to ganger årlige Outdoor Adventure Expo and Sale, og tilbudsjegerens paradis for ansattes garasjesalg.

Vertical Endeavors klatretreningsstudio i St. Paul har en proffshop med et anstendig utvalg, og hver måned selges én type utstyr – en måneds sko er 20 % rabatt, neste måned reduseres tauene. Registrer deg for deres e-postlister for varsler omsalg.

REI, med lokasjoner i Maple Grove, Roseville og flaggskipet Bloomington-butikken, har et lite utvalg av klatreutstyr.

Anbefalt: