St. Luciadagens feiring i Skandinavia

Innholdsfortegnelse:

St. Luciadagens feiring i Skandinavia
St. Luciadagens feiring i Skandinavia

Video: St. Luciadagens feiring i Skandinavia

Video: St. Luciadagens feiring i Skandinavia
Video: Christmas - Santa Lucia Sweden 2024, April
Anonim
desember i Aalborg, Danmark
desember i Aalborg, Danmark

Hvert år den 13. desember feires St. Luciadagen i hele Sverige, Norge og Finland. Akkurat som juletradisjoner er unike for visse land i verden, er St. Lucia-dagens festligheter unike for Skandinavia.

Historie

St. Luciadagen, også kjent som St. Lucy's Day, arrangeres til ære for kvinnen som sies å ha vært en av de første kristne martyrene i historien. På grunn av hennes religiøse tro ble St. Lucia martyrdøden av romerne i 304 e. Kr. I dag spiller høytiden en sentral rolle i julefeiringen i Skandinavia. Glob alt har imidlertid ikke St. Lucia fått den anerkjennelsen som andre martyrer, som Jeanne d'Arc, har.

Hvordan St. Lucia-dagen feires

St. Luciadagen feires med levende lys og tradisjonelle prosesjoner med levende lys, lik luminarias-prosesjonen i noen deler av det sørvestlige USA. Skandinaver hedrer ikke bare St. Lucia med levende lys, men de kler seg også som henne til minne.

For eksempel vil den eldste jenta i familien ofte portrettere St. Lucia ved å ta på seg en hvit kappe om morgenen. Hun kan også ha på seg en krone full av stearinlys fordi legenden sier at St. Lucia hadde lys i håret for å la henne holde mat til Romas forfulgte kristnei hendene hennes. Gitt dette serverer de eldste døtrene i familiene også sine foreldre Luciaboller (søte, safran, S-formede rundstykker) og kaffe eller gløgg.

Under kirken skal kvinnene synge den tradisjonelle Lucia-sangen, som beskriver hvordan martyren overvant mørket og fant lyset. Hvert av de skandinaviske landene har lignende tekster på sitt morsmål. Så både i kirken og i private husholdninger har jenter og kvinner en spesiell rolle i å minnes helgenen.

I skandinavisk historie var St. Lucia-natten kjent for å være den lengste natten i året (vintersolverv), som ble endret da den gregorianske kalenderen ble reformert. Før de ble konvertert til kristendommen observerte de norrøne solverv med enorme bål laget for å avverge onde ånder, men da kristendommen spredte seg blant de nordiske folkene (ca. 1000), begynte de også å minnes St. Lucias martyrdød. I hovedsak har festivalen aspekter av både kristne skikker og hedenske skikker.

Symbolism

Lysfestivalen St. Lucia-dagen har også symbolske overtoner. I løpet av en mørk vinter i Skandinavia har ideen om lys som overvinner mørket og løftet om tilbakevendende sollys blitt ønsket velkommen av lokalbefolkningen i hundrevis av år. Feiringen og prosesjonene på Saint Lucia-dagen er opplyst av tusenvis av lys.

Reise under St. Lucia-dagen

Selv om den feires mye, er ikke St. Luciadagen en offentlig fridag i Sverige eller noe annet skandinavisk land; Derfor er ikke bedrifter pålagt å stenge denne dagen. I stedet vil turister glede seg over å oppdage at de lokale bedriftene deltar i tradisjonen, velger sin egen St. Lucia og arrangerer konserter og lignende.

På morgenen St. Lucia-dagen kan du lytte til Sveriges årlige sending av en konsert og prosesjon med kjendisgjester. Bli med på feiringen. Festlig stemning florerer.

Anbefalt: