Været og klimaet i Afrika

Innholdsfortegnelse:

Været og klimaet i Afrika
Været og klimaet i Afrika

Video: Været og klimaet i Afrika

Video: Været og klimaet i Afrika
Video: Oklahoma twister, small but still powerful! 🌪️ This was a classic boundary day near Chester, OK 2024, Kan
Anonim
Leopard in the Rain, Kenya
Leopard in the Rain, Kenya

Verden tenker ofte på Afrika som en enkelt enhet, snarere enn et enormt mangfoldig kontinent som består av 54 svært forskjellige land. Det er en vanlig feil å gjøre, men denne misforståelsen får ofte førstegangsbesøkende til å spørre hvordan været er i Afrika, men realiteten er at det er umulig å generalisere klimaet på et helt kontinent.

Ta tid på eventyret feil, og du kan havne i en syklon under en strandferie til Madagaskar; eller strandet av ekstrem flom under en kulturreise til de avsidesliggende dalene i Etiopia. Som med alle andre steder i verden, er afrikansk vær avhengig av et betydelig antall faktorer og varierer ikke bare fra land til land, men fra en region til den neste.

Det afrikanske kontinentet spenner over begge halvkulene, så Marokkos høye Atlasfjell kan oppleve kraftig vintersnø i samme måned som besøkende til Sør-Afrika nyter sommersolen på Cape Towns idylliske strender.

Været i Afrika kan også kategoriseres relativt nøyaktig etter region. Nord-Afrika har et tørt ørkenklima, med høye temperaturer og svært lite nedbør (selv om temperaturene i fjellene og Sahara om natten kan falle under frysepunktet). Ekvatorial Vest og Sentral-Afrika har et monsunklima definert avhøye temperaturer, høy luftfuktighet og kraftig regnvær. Øst-Afrika har også tydelige tørre og regnfulle årstider, mens Sør-Afrika generelt er mer temperert.

For mange land i Afrika følger ikke årstidene det samme mønsteret som de gjør i Europa og USA. I stedet for vår, sommer, høst og vinter har de fleste land sør for Sahara-ørkenen tørre og regnfulle årstider. Dette gjelder spesielt for ekvatoriale land som Uganda, Rwanda, Kenya og Den demokratiske republikken Kongo, der temperaturene forblir jevnt høye hele året, men mengden nedbør endres dramatisk.

Ulike land i Afrika

Mount Kilimanjaro, Amboseli, Kenya
Mount Kilimanjaro, Amboseli, Kenya

Kenya

Kenyas vær er diktert av monsunvinden og landets regntid. Temperaturene langs kysten er generelt de varmeste. Kenya opplever også to regntider: Den lengste varer vanligvis fra april til juni, og det er en andre regntid som inntreffer fra november til desember. Desember til mars (det folk flest tenker om vinteren) er den varmeste perioden i landet, mens juli til oktober er den kuleste.

Utsikt over Kigali forretningsdistrikt med kontorer, tårn og boliger
Utsikt over Kigali forretningsdistrikt med kontorer, tårn og boliger

Rwanda

Rwandas høye høyde skaper et kjølig klima for dette ekvatoriale landet. På grunn av dette opplever Rwanda svært liten forskjell mellom årstidene. Landets regnsesong spenner over mars til mai og igjen oktober til november. Den tørreste årstiden erJuni til september, noe som gjør dette til en beste tid for gorillavandring eller andre utendørsaktiviteter i landet.

Oryx Antilope i Namibia
Oryx Antilope i Namibia

Namibia

Namibias klima er som en varm ørken: Ikke overraskende er det tørt, solrikt og varmt nesten året rundt. Landet ser veldig lite nedbør tot alt sett, men når det regner, skjer det om sommeren (desember til mars). Vinteren (juni til august) gir kjøligere temperaturer og mindre nedbør.

De høye Atlasfjellene er synlige i bakgrunnen, Ouarzazate-provinsen, Marokko
De høye Atlasfjellene er synlige i bakgrunnen, Ouarzazate-provinsen, Marokko

Marokko

Marokko har, gitt sin beliggenhet på den nordlige halvkule, et sesongmønster som ligner på andre land på den nordlige halvkule. Vinteren er ikke overraskende den kaldeste og våteste årstiden og varer fra november til januar. Sommeren er varm, derfor anbefales det å reise i skuldersesongene høst og vår. Temperaturer om sommeren kan ofte overstige 104 grader Fahrenheit (40 grader Celsius).

Luftfoto av Sea Point, en velstående forstad ved Cape Towns Atlanterhavsstrand, i bakgrunnen er Signal Hill, Lion's Head og Table Mountain
Luftfoto av Sea Point, en velstående forstad ved Cape Towns Atlanterhavsstrand, i bakgrunnen er Signal Hill, Lion's Head og Table Mountain

Sør-Afrika

Sør-Afrika er stort og har et mangfoldig klima, noe som gjør det vanskelig å klassifisere. I motsetning til Afrikas ekvatoriale land, opplever Sør-Afrika fire forskjellige årstider, om enn omvendt fra hva de fleste amerikanere kan være vant til: Sommeren varer fra november til januar, mens vinteren strekker seg fra juni til august. Regn er vanligvis rikeligom sommeren, bortsett fra Cape Town. Sommertemperaturer er vanligvis i gjennomsnitt rundt 82 grader Fahrenheit (28 grader Celsius), mens vintertemperaturer ligger rundt 64 grader Fahrenheit (18 grader Celsius), med noen variasjoner avhengig av byen.

en av de høyeste toppene i Bwindi nasjonalpark i Uganda, med utsikt mot Virunga-fjellene i Rwanda
en av de høyeste toppene i Bwindi nasjonalpark i Uganda, med utsikt mot Virunga-fjellene i Rwanda

Uganda

Ugandas klima er tropisk og gjennomgående varmt, bortsett fra fjellene, som kan bli overraskende kalde. Daglige høye temperaturer overstiger sjelden 84 grader Fahrenheit (29 grader Celsius), og regntiden spenner fra mars til mai og oktober til november.

Regntiden i Afrika

Regntiden er ofte bedre for fugleentusiaster og ivrige fotografer - spesielt i Vest-Afrika, hvor støvfylt vind reduserer sikten i den tørre årstiden.

Mange land i Afrika opplever to regntider: en stor regntid som finner sted omtrent fra april til juni, og en kortere regnsesong fra oktober til desember. Den regntunge perioden april til juni er våt og fuktig, noe som gjør kystområdene ubehagelige. Hvis du håper å spare penger på en safari, er imidlertid ikke regntiden en dårlig idé. Reisekostnadene er billigere, og det er færre folkemengder.

What to Pack: Regntiden i Afrika er ikke like intens som regntiden i Sørøst-Asia, men det er likevel lurt å pakke deretter. Ta med insektmiddel, lett regntøy, lett-tørke klær og passende regnsko, som solide sandaler.

Tørrsesong innAfrika

Generelt sett er den tørre årstiden best for viltseing i dyrereservatene i Kenya og Tanzania. Tørrsesongen varer vanligvis i det som er tenkt som "sommer" måneder og er definert av skyfrie, solfylte dager. Hvis du planlegger et besøk til Serengeti eller Masai Mara, er dette tiden for å gjøre det, siden dyr er ute i overflod. Været er også kjøligere om dagen, men det kan bli kjølig om natten.

What to pack: Hvis du skal på safari, bør pakkelisten din inneholde T-skjorter, bukser, bomullsundertøy, sports-BH'er, solbriller og en bred- bremmet hatt. Se etter stoffer som er lette (i farge og materiale) fukttransporterende og hurtigtørkende. Du sparer også verdifull pakkeplass ved å ta med plagg som enkelt kan vaskes og tørkes i hytten din.

Anbefalt: