Beste seiltaktikk for sterk vind og bølger

Innholdsfortegnelse:

Beste seiltaktikk for sterk vind og bølger
Beste seiltaktikk for sterk vind og bølger

Video: Beste seiltaktikk for sterk vind og bølger

Video: Beste seiltaktikk for sterk vind og bølger
Video: M.Onur Bayraktar - Arka Mahalle ( Beste ) 2024, Kan
Anonim
Regn og storm under en seilkonkurranse
Regn og storm under en seilkonkurranse

Mange seilere både påbegynte og opplevde fryktstormer som den største faren på vannet, selv om flere nødsituasjoner og dødsulykker oppstår i perioder med relativ rolig. Ikke desto mindre kan sterk vind og høye bølger skape kaos på en seilbåt, og enhver sjømann som kan bli fanget av til og med et sommertordenvær, eller en langvarig og større storm utenfor kysten, bør vite hvordan de kan holde seg trygge i tungt vær.

Storm Sailing Tactics

Det sies ofte at båter er sterkere enn mennesker, noe som betyr at din første prioritet er å beskytte deg selv. Sørg for å ha og bruke riktig sikkerhetsutstyr, for eksempel PFD-er og seler eller tjorer for å holde deg på båten. Båtens bevegelse vil være mer alvorlig under stormforhold, og å ta grep tidlig vil forhindre skader og forhindre sjøsyke som ytterligere kan sette din sikkerhet i fare. Vurder følgende problemer og strategier for å holde båten under kontroll i stormforhold.

Avoiding Shallows

Når tungværet begynner eller truer, er den første impulsen ofte å slippe seilene, starte opp motoren og sette kursen mot land. Hvis du trygt kan nå en havn og gå tilbake til en kai eller fortøyning, kan dette være det sikreste alternativet. Vær oppmerksom på at vind og bølger raskt kan snu grunne områdereller trange kanaler inn til et farligere sted enn åpent vann, spesielt hvis stormen vil være kortvarig og det er mest et spørsmål om å vente den ut.

Bølger blir brattere og mer sannsynlig å bryte på grunne områder, noe som gjør det vanskelig å kontrollere båten. Vurder risikoen hvis motoren din dør og vinden raskt blåser deg opp på steinene eller andre hindringer. Hvis vinden blåser mot land, kan det også være risikabelt å forsøke å ankre, fordi båten kan gå på grunn hvis ankeret drar. Det er vanskelig og noen ganger farlig å prøve å tilbakestille et anker under stormforhold. Du kan ha bedre alternativer for å holde deg i åpent vann og ri ut stormen ved å bruke taktikken beskrevet nedenfor.

Reefing

Så snart vinden begynner eller forventes å øke, er det på tide å reve seilene. Det gamle ordtaket er at hvis du lurer på om du bør reve, så er det allerede på tide å gjøre det. Du vil ikke ha mye seil opp når et kraftig vindkast treffer, som potensielt kan føre til kantring. Det er også mye lettere å reve storseilet eller rulle jibben mens vinden fortsatt er håndterlig, og det kan være farlig å måtte forlate cockpiten for å reve hovedseilet eller slippe jibben når båten blir kastet eller krenget kraftig over av vind.

Husk at hvis du seiler medvind når vinden øker, føler du effekten mindre og kan bli sjokkert over å se hvor hardt det blåser når du svinger opp i vinden for å rev. Alltid ta hensyn og rev tidlig. Overvåk endringer i vinden slik at du kan reve tidlig når det er lett, i stedet for sent når det ervanskelig eller farlig. Du kan lære å lese vinden eller bruke en rimelig håndholdt vindmåler.

Følgende stormtaktikker er mer anvendelige når du er offshore eller nær kysten og forventer at stormen vil vare en stund.

Storm Sails

Offshore-seilere har vanligvis spesielle seil for bruk i sterk vind. Vanlige seil kan reves eller vikles bare så langt og fortsatt opprettholde en effektiv form, og stoffet til vanlige seil er generelt for lett for sterk vind. En stormfokker som brukes med eller uten prøveseil som erstatter hovedseilet, lar en vanligvis fortsette å seile i sterkere vind, vanligvis på en kurs som minimerer effekten av bølger.

Raceseilere, for eksempel, har vanligvis et utvalg seil og foretrekker kanskje å fortsette i stedet for å vente ut stormen med en annen taktikk som i hovedsak vil stoppe båtens fremgang. Mange kyst- og fritidsseilere har imidlertid ikke disse ekstra seilene, og foretrekker en annen strategi, som å løfte seg til.

Lying Ahull

Å ligge på skrog betyr ganske enkelt å slippe seilene og la båten klare seg selv, muligens mens du går under for å søke ly. Denne strategien kan fungere i begrensede situasjoner når bølgene ikke er for store, båten er langt nok fra land og skipskanaler slik at det ikke spiller noen rolle hvor langt båten driver med vinden. I noen tilfeller kan det være nødvendig å ligge på skroget for å ivareta en skade eller rett og slett fordi man er for utslitt til å fortsette aktive strategier.

Hvis bølgene er store og bryter, er det imidlertid en betydelig risiko for at båten blir detrullet og kantrer fordi den vil ha en tendens til å ligge bredside til bølgene. Forsøk aldri dette i en åpen båt som raskt vil fylles med vann og synke; en større båt med lukket lugar bør vippe opp igjen. Likevel er dette sjelden den foretrukne tilnærmingen å ta i en alvorlig storm.

Using a Sea Anchor

Offshore-seilere har mer sannsynlig investert i et sjøanker, som er som en fallskjerm utplassert under vann for å holde baugen rettet mot vind og bølger. Brytende bølger forårsaker mindre skade på baugen enn fra noen annen vinkel, og det er mindre sannsynlig at båten kantrer eller ruller når den står overfor store bølger. Et sjøanker kan imidlertid være dyrt, og det tar tid og ferdigheter å utplassere. Dette er en strategi som brukes for en alvorlig storm som vil vare en stund, ikke et forbigående uvær eller tordenvær.

Heaving To

Å hevde seg er en ærefull stormtaktikk foretrukket av mange seilere. Båten snus tett mot vinden, jibben (delvis opprullet eller mindre jibb heist) bakvindes, roret låses i posisjon og båten jogger sakte av gårde uten å svinge bredsiden til bølgene, som når man ligger på skroget. Dette er en verdifull ferdighet for alle seilere, og det er en god idé å øve på det i din egen båt for å vite hvordan du best kan oppnå det når det trengs.

En fordel med å hive seg til er at du ikke trenger å sitte ved roret, men kan gå under, hvis det er trygt å gjøre det, eller dukke deg under dodgeren. Båten forblir pekt nært nok vinden til at det er mindre sannsynlig at den rulles av en brytende bølge. I tillegg produserer nedvindsglidebevegelsen til skroget englatt i vannet som gjør det mindre sannsynlig at en bølge bryter på båten.

Å bruke et sjøanker er en av de beste konservative stormtaktikkene. Ankeret er justert til den ene siden for å hjelpe baugen å peke nærmere vinden enn når det hives til uten sjøanker, men båten driver fortsatt litt bakover for å lage en glatt. Verdensomreisende Lin og Larry Pardeys video "Storm Tactics" og boken "Storm Tactics Handbook" argumenterer overbevisende for denne teknikken og illustrerer hvordan den oppnås.

Running Off

Den siste tungværstaktikken, brukt av noen dyktige seilere, er å stikke av mot vinden. Reduser seilet etter behov, og i den sanne stormvinden kan du fortsette å seile med vinden "under bare staver" uten seil i det hele tatt. Når vinden øker, går den største faren for fort, selv uten seilet, i så fall kan båten komme ned en stor bølge og begrave baugen i bakkant av bølgen foran. Dette kan føre til at båten stanger ende over ende eller på annen måte kantre. For å bremse båten har sjømenn historisk trukket lange, tunge linjer utenfor hekken, og moderne seilere kan bruke en spesiell drogue til det formålet.

Mens noen seilere sverger til å stikke av, krever denne taktikken konstant dyktig styring. Hvis hekken ikke holdes vinkelrett på bølger som nærmer seg, kan en bølge skyve hekken rundt til den ene siden, noe som forårsaker et brudd og sannsynligvis kantring.

Andre ressurser

Disse korte beskrivelsene tjener bare til å introdusere taktikk for seiling i tungvær. Enhver båteier som noen gang kan være deti en situasjon med sterk vind, bør du imidlertid være forberedt på å iverksette passende tiltak. I det minste er det viktig å være kjent med reving og heaving til. Tenk på en god bok om sjømannskap, for eksempel "Chapman's Piloting &Seamanship" eller "The Annapolis Book of Seamanship".

Anbefalt: