Været og klimaet i Finland

Innholdsfortegnelse:

Været og klimaet i Finland
Været og klimaet i Finland

Video: Været og klimaet i Finland

Video: Været og klimaet i Finland
Video: Klimaduellen 2024, Kan
Anonim
Europa, Finland, Lappland, Kuusamo, Oulanka nasjonalpark, en sving i Oulanka-elven
Europa, Finland, Lappland, Kuusamo, Oulanka nasjonalpark, en sving i Oulanka-elven

Været i Finland er ganske variert. Finland er lokalisert i det eurasiske kontinentets kystsone, og befinner seg både i et maritimt og et kontinent alt klima.

Finlands vær er varierende og kan endre seg veldig raskt, noe som er vanlig for vær i Skandinavia. Når det er vind fra vest, er været generelt varmt og klart i de fleste deler av Finland. Finland ligger i sonen der tropiske og polare luftmasser møtes, så det finske været har en tendens til å endre seg raskt, spesielt i vintermånedene. Og Finlands vær er ikke så kaldt som mange tror: De finske gjennomsnittstemperaturene er høyere enn i andre regioner på samme breddegrader, som Sør-Grønland. Temperaturen økes hovedsakelig av varme luftstrømmer fra Atlanterhavet, og også av Østersjøen.

Sommeren byr på flott vær i Finland. I det finske Sør- og Sentral-Finland er sommerværet mildt og varmt, akkurat som i andre deler av Sør-Skandinavia, mens Finlands vintre er lange og kalde. I nordlige deler av Finland kan du finne snø på bakken i over 90 dager hvert år. Det mildeste været om vinteren finnes i det sørvestlige Finland blant de utallige øyene i Østersjøen.

Finlands vær gjør en stor forskjell i hvilken måned du ønsker å reise til dette skandinaviske landet. Finsk vær er varmest i juli og kaldest i februar. Februar er også den tørreste måneden i Finland, mens augustværet er den våteste tiden på året.

Populære områder i Finland

Helsinki

Helsingfors er mye varmere enn mange tror, takket være strømmene i Østersjøen og Nord-Atlanteren. Gjennomsnittstemperaturer i januar og februar er rundt 23 grader Fahrenheit (minus 5 grader Celsius). Helsingfors, som ligger i den sørlige delen av landet, er mye kortere enn andre deler av landet. Byen opplever også en varmeøyeffekt, som gir litt høyere temperaturer. Som store deler av landet opplever Helsinki lange sommerdager og veldig lav sol om vinteren. Den gjennomsnittlige sommertemperaturen er 70 grader Fahrenheit (21 grader Celsius).

Tampere

Tampere er en innlandsby i Sør-Finland. Klimaet varierer mellom et fuktig kontinent alt klima og et subarktisk klima, med milde somre og vintre som er under frysepunktet fra november til mars. Snøsesongen går vanligvis fra slutten av november til begynnelsen av april. Den daglige gjennomsnittstemperaturen er 62 grader Fahrenheit (17 grader Celsius) i juli og bare 21 grader Fahrenheit (minus 6 grader Celsius) i januar.

Oulu

Oulu er en av de nordligste store byene i verden. Det subarktiske klimaet egner seg til kalde, snørike vintre og korte, varme somre, med engjennomsnittlig årlig temperatur på bare 37 grader Fahrenheit (3 grader Celsius). Byen mottar omtrent 18 tommer regn hvert år, vanligvis i juli og august. Somrene er lange, men vintrene er ekstremt mørke med gjennomsnittlig åtte timer solskinn tot alt i løpet av desember måned.

finsk Lappland

Finlands nordligste region har et subarktisk klima med iskalde vintre og milde somre. Desember til februar er høysesongen her, siden regionen er populær blant reisende som ønsker å se nordlyset. Temperaturene er i gjennomsnitt rundt 16 grader Fahrenheit (minus 9 grader Celsius) i desember, men kan av og til falle så lavt som minus 22 grader Fahrenheit (minus 30 grader Celsius) med vindkjølingen. Snøsesongen varer fra oktober til midten av mai. Sommeren er varmere, med temperaturer mellom 50 og 60 grader Fahrenheit (10 til 15 grader Celsius).

Vår i Finland

Finlands gjennomsnittstemperatur begynner å stige i løpet av våren, og svinger rundt 50 grader Fahrenheit (10 grader Celsius) i de fleste deler av landet. I midten av april opplever det meste av Finland vår, selv om det vanligvis fortsatt er snø på bakken i landets nordlige deler. Innsjøer tiner vanligvis helt innen mai i de indre delene av Finland. Dagene begynner også å bli lengre utover våren, noe som gjør det mye mer behagelig å være ute.

Hva du skal pakke: Våren i Finland er kresen, og du trenger fortsatt det meste av det tunge vinterutstyret ditt, spesielt hvis du reiser i den nordlige delen avland. Ta med varme lag som du enkelt kan ta på og av ved varierende temperaturer.

Sommer i Finland

Sommeren byr på flott vær i Finland. I det finske Sør- og Sentral-Finland er sommerværet mildt og varmt, akkurat som i andre deler av Sør-Skandinavia. Juli er vanligvis den varmeste måneden å besøke, og er også når du vil oppleve de lengste dagene. Under sommerens "hvite netter" er det mulig å oppleve opp mot 20 timer med dagslys. Stranden åpner i juni, men mens lokalbefolkningen svømmer, er vanntemperaturene generelt veldig kalde.

Hva skal pakkes: Finland kan være kjølig selv om sommeren. Langermede skjorter med lange bukser er gode å ha med seg året rundt. Ta med behagelig fottøy med god trekkraft, spesielt hvis du driver med utendørsaktiviteter.

Høst i Finland

Høsten kommer sakte snikende, med start i september. Helt i nord er det ikke uvanlig å få snø. Innen november kan det forekomme kraftig vind og snøstorm. Oktober til desember er også regnfull og kald, med temperaturer nær frysepunktet i nord. Dette er ikke et ideelt tidspunkt å besøke Finland.

Hva skal pakkes: Temperaturene synker betraktelig om høsten, og denne sesongen kan det til og med være snø i enkelte deler av landet. Pakk et vanntett lag, samt en kraftig frakk, hansker, et skjerf og en lue.

Vinter i Finland

Finske vintre er snørike, våte og kalde. Lappland opplever snøforhold fra oktober til mai, mens Sør-Finland er litt mer mildt, med fire til femmåneder av vinteren. Til tross for været er vinteren en av de mest populære tidene å besøke Finland på. Reisende strømmer til landets mange skisteder og deltar også i vinteraktiviteter som snøscooterkjøring, hundekjøring og isfiske.

Hva du skal pakke: Solide vinterklær vil gjøre besøket ditt til Finland mye morsommere. I tillegg til en tung frakk, varme bunnlag og isolerte bukser, vil du heller ikke glemme leppepomade for å motvirke tørr luft, solbriller (reflekser fra snø kan være ganske lyse!) og isolerte sko. Myke sko med gummisåler er varmere enn sko med middels eller hard såle.

nordlys, polarnetter og midnattssol i Finland

Finland opplever flere unike naturfenomener som trekker besøkende.

Midnattsol oppstår om sommeren og resulterer i nesten kontinuerlig dagslys over polarsirkelen. På den motsatte enden av spekteret opplever Finland også polare netter, k alt kaamos, når de samme områdene nesten ikke opplever dagslys i vintermånedene.

Finland, spesielt Lappland, er et populært reisemål for å se nordlyset. Dette fargerike naturlige lysshowet, også k alt Aurora Borealis, er synlig nesten 200 netter av året i Finland så lenge forholdene er klare. I Finland har de til og med bygget overnattingssteder som har sove under nordlyset.

Gjennomsnittlig månedlig temperatur, nedbør og dagslys
Måned Gj.sn. Temp. Regnfall Daylight Hours
januar 30 F 2,0 tommer 7 timer
februar 29 F 1,4 tommer 9 timer
mars 35 F 1,5 tommer 12 timer
april 46 F 1,3 tommer 15 timer
mai 58 F 1,5 tommer 17 timer
juni 65 F 2,2 tommer 19 timer
juli 71 F 2,5 tommer 18 timer
august 68 F 3,1 tommer 16 timer
september 58 F 2,2 tommer 13 timer
oktober 48 F 3,0 tommer 10 timer
november 39 F 2,8 tommer 8 timer
desember 33 F 2,3 tommer 6 timer

Anbefalt: