Været og klimaet i Etiopia

Innholdsfortegnelse:

Været og klimaet i Etiopia
Været og klimaet i Etiopia

Video: Været og klimaet i Etiopia

Video: Været og klimaet i Etiopia
Video: Vær og klima: Hva er forskjellen? 2024, Kan
Anonim
En illustrasjon av et kart over Etiopia med fakta om det typiske klimaet i de forskjellige regionene
En illustrasjon av et kart over Etiopia med fakta om det typiske klimaet i de forskjellige regionene

Å planlegge en reise til Etiopia krever en grunnleggende forståelse av landets vanskelige klima for å få mest mulig ut av tiden din der. Den første regelen for etiopisk vær er at det varierer mye i henhold til høyden. Derfor må du sjekke lokaliserte værmeldinger for området du tilbringer mest tid i.

Hvis du planlegger å reise rundt, sørg for å pakke mange lag. I Etiopia kan det å reise fra ett område til et annet bety skifte fra 60 grader Fahrenheit (15 grader Celsius) til 95 grader Fahrenheit (35 grader Celsius) i løpet av få timer.

Hovedstaden i Etiopia, Addis Abeba, ligger i en høyde av 7 726 fot, og klimaet forblir derfor relativt kjølig hele året. Selv i de varmeste månedene (mars til mai), overstiger gjennomsnittlige høyder sjelden 77 grader Fahrenheit (25 grader Celsius). Gjennom året synker temperaturen raskt når solen går ned, og frostige morgener er vanlige. Mot Etiopias grenser synker høydene og temperaturen stiger tilsvarende. Helt i sør, langt vest og langt øst i landet overstiger gjennomsnittlige daglige temperaturer ofte 85 grader Fahrenheit (30 grader Celsius).

ØstligEtiopia er vanligvis varmt og tørt, mens det nordlige høylandet er kjølig og vått i sesongen. Hvis du planlegger å besøke Omo River Region, vær forberedt på svært varme temperaturer. Regn faller sjelden i dette området, selv om elven i seg selv tjener til å holde landet fruktbart selv på høyden av den tørre årstiden.

Ulike regioner i Etiopia

Addis Abeba

Takket være beliggenheten på et forhøyet platå nyter Addis Abeba et behagelig kjølig klima som kan være et kjærkomment pusterom for reisende som kommer fra landets ørkenområder. På grunn av hovedstadens nærhet til ekvator, er årlige temperaturer også ganske konstante. Den beste tiden å besøke Addis er i den tørre årstiden (november til februar). Selv om dagene er klare og solrike, vær forberedt på at nattetemperaturene kan synke så lavt som 40 grader Fahrenheit (5 grader Celsius). De våteste månedene er juni og september. På denne tiden av året er himmelen overskyet, og du trenger en paraply for å unngå å bli gjennomvåt.

Mekele, Northern Highlands

Mekele, som ligger nord i landet, er hovedstaden i Tigray-regionen. Dens gjennomsnittlige klimastatistikk er representativ for andre nordlige destinasjoner, inkludert Lalibela, Bahir Dar og Gonder (selv om de to sistnevnte ofte er noen få grader varmere enn Mekele). Mekeles årlige temperaturer er også relativt konsistente, med april, mai og juni som de varmeste månedene. Juli og august ser mesteparten av byens nedbør. Gjennom resten av året er det minim alt med nedbør og væreter generelt hyggelig.

Dire Dawa, Øst-Etiopia

Dire Dawa ligger øst i Etiopia og er den nest største byen i landet etter Addis Abeba. Dire Dawa og regionen rundt er lavere enn det sentrale og nordlige høylandet og derfor betydelig varmere. Gjennomsnittlig daglig gjennomsnitt er rundt 78 grader Fahrenheit (25 grader Celsius), men gjennomsnittlige høyder for den varmeste måneden, juni, overstiger 95 grader Fahrenheit (35 grader Celsius). Dire Dawa er også mer tørr, med det meste av regnet som faller i løpet av den korte regntiden (mars til april) og den lange regntiden (juli til september).

Våtsesong i Etiopia

I teorien begynner Etiopias regntid i april og slutter i september. Men i virkeligheten har hvert område sine egne nedbørsmønstre. Hvis du reiser til de historiske stedene i nord, er juli og august de våteste månedene; mens i sør kommer toppregn i april og mai, og igjen i oktober. Hvis det er mulig, er det lurt å unngå de våteste månedene, siden flomskadede veier kan gjøre reise over land vanskelig.

What to pack: Når du besøker Etiopia i den våte årstiden, må du passe på å pakke et par solide, vanntette sko, spesielt hvis du planlegger å gå på fotturer eller besøker bergkirkene i nord. Du bør også inkludere en vindtett, vanntett jakke, en god lue og solkrem – solbrenthet kan oppstå året rundt, spesielt i høyereliggende områder.

Tørrsesong i Etiopia

De tørreste månedene i Etiopia er vanligvis november og februar. Selv om høylandetområder er spesielt kjølige på denne tiden av året, klar himmel og fotoforbedrende solskinn mer enn sminke for å måtte pakke noen ekstra lag.

Hvis du reiser til Danakil-depresjonen eller Ogaden-ørkenen sørvest i Etiopia, trenger du ikke bekymre deg for regn. Disse områdene er notorisk tørre og nedbør er sjelden hele året.

What to pack: Etiopia er ganske avslappet, noe som gjør det enkelt å kle seg i løstsittende, uformelle klær. Du bør ta med noen varmere klær, spesielt hvis du er i den nordlige delen av landet, da temperaturene kan være mye kjøligere. Vær oppmerksom på at selv i varmere temperaturer er shorts vanligvis ikke passende, så pakk deretter.

Gjennomsnittlig månedlig temperatur, nedbør og dagslys
Måned Gj.sn. Temp. Regnfall Daylight Hours
januar 73 F 13 mm 12 timer
februar 75 F 30 mm 12 timer
mars 77 F 58 mm 12 timer
april 77 F 82 mm 12 timer
mai 77 F 84 mm 13 timer
juni 73 F 138 mm 13 timer
juli 69 F 280 mm 13 timer
august 68 F 290 mm 12 timer
september 71 F 149mm 12 timer
oktober 73 F 27 mm 12 timer
november 73 F 7 mm 12 timer
desember 71 F 7 mm 12 timer

Anbefalt: