The Apu Mountain Spirits of Peru

Innholdsfortegnelse:

The Apu Mountain Spirits of Peru
The Apu Mountain Spirits of Peru

Video: The Apu Mountain Spirits of Peru

Video: The Apu Mountain Spirits of Peru
Video: Peruvian Qéros calling the Apus ( mountain spirits), Peru 2019 2024, Kan
Anonim
Ausangate, hjemmet til Apu Ausangate-fjellånden
Ausangate, hjemmet til Apu Ausangate-fjellånden

Når du reiser rundt i Peru, spesielt i høylandet i Andesfjellene, vil du sannsynligvis høre eller lese ordet apu. I inkamytologien var apu navnet gitt til mektige fjellånder. Inkaene brukte også apu for å referere til selve de hellige fjellene; hvert fjell hadde sin egen ånd, og ånden gikk under navnet sitt fjelldomene.

Apus var typisk mannlige ånder, selv om det finnes noen kvinnelige eksempler. På quechua-språket som snakkes av inkaene og nå det nest vanligste språket i moderne Peru-er flertall av apu apukuna.

Inca Mountain Spirits

Inka-mytologien fungerte innenfor tre riker: Hanan Pacha (det øvre riket), Kay Pacha (det menneskelige riket) og Uku Pacha (den indre verden eller underverden). Fjell som steg opp fra menneskeverdenen mot Hanan Pacha, ga inkaene en forbindelse med deres mektigste guder i himmelen.

Apu-fjellåndene tjente også som beskyttere, og voktet over de omkringliggende territoriene og beskyttet nærliggende inka-innbyggere, så vel som deres husdyr og avlinger. I vanskelige tider ble apusene tilfredsstilt eller påk alt gjennom ofringer. Det antas at de var før folk i Andes-regionene og at de er konstante voktere avde som bor i dette området.

Små tilbud som chicha (maisøl) og kokablader var vanlig. I desperate tider ville inkaene ty til menneskeofring. Juanita – «Inka-ispiken» som ble oppdaget på toppen av Ampato-fjellet i 1995 (nå utstilt i Museo Santuarios Andinos i Arequipa) – kan godt ha vært et offer som ble gitt til Ampato-fjellånden mellom 1450 og 1480.

The Apus in Modern Peru

Apu-fjellåndene forsvant ikke etter Inkarikets bortgang. Faktisk er de veldig levende i moderne peruansk folklore. Mange nåværende peruanere, spesielt de som er født og oppvokst i tradisjonelle andinske samfunn, har fortsatt tro som dateres tilbake til inkaene (selv om disse troene ofte kombineres med aspekter ved kristen tro, oftest den katolske troen).

Forestillingen om apu-åndene er fortsatt vanlig i høylandet, hvor noen peruanere fortsatt ofrer til fjellgudene. I følge Paul R. Steele i Handbook of Inca Mythology kan "Trente spåmenn kommunisere med Apus ved å kaste håndfuller kokablader på en vevd klut og studere meldinger som er kodet i konfigurasjoner av blader."

Forståelig nok er de høyeste fjellene i Peru ofte de helligste. Mindre topper er imidlertid også æret som apus. Cuzco, den tidligere Inca-hovedstaden, har tolv hellige apus, inkludert den ruvende 20, 945 fot lange Ausangate, Sacsayhuamán og Salkantay. Machu Picchu - den "gamle toppen", som det arkeologiske stedet er oppk alt etter - er også en hellig apu, det samme er naboen HuaynaPicchu.

Alternative Meanings of Apu

Apu kan også brukes til å beskrive en stor herre eller en annen autoritetsfigur. Inkaene ga tittelen Apu til hver guvernør i de fire suyuene (administrative regionene) i Inkariket. I Quechua har apu en rekke betydninger utover dens åndelige betydning, inkludert rik, mektig, sjef, høvding, mektig og velstående.

Anbefalt: