Været og klimaet i Sørøst-Asia

Innholdsfortegnelse:

Været og klimaet i Sørøst-Asia
Været og klimaet i Sørøst-Asia

Video: Været og klimaet i Sørøst-Asia

Video: Været og klimaet i Sørøst-Asia
Video: SmS #12 Eva Marie Brekkestø om sivilisasjoners vekst og fall i et klimaperspektiv 2024, Kan
Anonim
Månesesong i Sørøst-Asia
Månesesong i Sørøst-Asia

Selv om Moder Natur ikke alltid følger reglene, er været i Sørøst-Asia noe forutsigbart. De fleste land opplever to forskjellige årstider: våt og tørr. Med mindre du er oppe i høyden, ligger denne delen av verden nært nok til ekvator til å holde seg varm hele året. Og, tropisk eller ikke, netter føles ofte kjølige, uansett, etter en ettermiddag med sightseeing i brennhete temperaturer.

Sol og varmt er de ideelle forholdene for enhver reise til Sørøst-Asia, men kjente attraksjoner og populære reisemål er de mest overfylte i de tørre og solrike månedene. Å reise i regntiden er en blandet velsignelse. Selv om regn og gjørme kan påvirke utendørsplaner, som jungelvandring og dykking, vil du møte færre turister og forhandle deg frem til bedre priser på overnatting.

Monsunsesong i Sørøst-Asia

Avhengig av din plassering og reiserute, kan besøk i den sørvestlige monsunsesongen ha en betydelig innvirkning på planene dine. Og mens monsunregn vanligvis er mer et midlertidig irritasjonsmoment enn et showstopper, kan tropiske stormer eller tyfoner, når de havner i land, skape kaos for regionale land.

Vær alltid forberedt når du reiser under monsunenårstid; været kan endre seg med lite varsel. Ta med nødvendig regn- og nødutstyr og bygg inn bufferdager i reiseruten din, spesielt hvis du har et fly å rekke. Kraftig regn kan påvirke veiforholdene og forårsake forsinkelser i offentlig transport. I tillegg, ettersom våte forhold forårsaker en økning i myggbestanden, blir denguefeber utbredt. Lær hvordan du beskytter deg selv og kjenn symptomene på denne myggbårne sykdommen.

Ulike land i Sørøst-Asia

Wat Arun i Bangkok City, Thailand
Wat Arun i Bangkok City, Thailand

Thailand

I Nord-Thailand strekker den tørre sesongen seg fra november til mai, med høyere relative temperaturer i siste halvdel av denne perioden. Forvent at temperaturene vil ligge rundt 86 grader Fahrenheit (30 grader Celsius) i Bangkok i løpet av denne tiden. Regntiden nordover starter i mai og slutter i november. På steder som Chiang Mai og Pai betyr dette overskyet, varmt og klebrig vær, men med mindre nedbør enn sørlige destinasjoner. Sør-Thailand er imidlertid annerledes, med øst- og vestkysten som opplever en litt forskjøvet regntid. Generelt sett går monsunregnet omtrent fra juni til oktober, med september som den våteste måneden tot alt sett. Likevel, på Andaman-siden av Thailand (nær Phuket og Koh Lanta) kommer det regn så tidlig som i april; og i øst (nær Koh Tao og Koh Samui) holder monsunregnet ut til september.

Amphawa flytende marked ved solnedgang
Amphawa flytende marked ved solnedgang

Laos

Det fine med å reise til Laos er atværet påvirkes ikke av kystnærhet. Og mens både en tørr og regntung sesong fortsatt eksisterer, kan det være hyggelig å reise hit året rundt. Nord-Laos opplever et tropisk klima, mens den sørlige delen av landet er subequatorial, noe som gjør væropplevelsen veldig forskjellig i de ulike regionene. Legg til det fjellrike høylandet, hvor ytterligere avkjøling og et fall i fuktighet finner sted uansett årstid. I den tørre årstiden, fra november til april, bringer den nordøstlige monsunvinden kjøligere temperaturer og lav luftfuktighet med en gjennomsnittstemperatur i Vientiane på 77 grader Fahrenheit (25 grader Celsius), perfekt for å besøke de buddhistiske templene og helligdommene. Men i regntiden, fra januar til mai, kan du forvente at varme og fuktighet fortsetter med den samme byen som opplever 84 grader Fahrenheit (29 grader Celsius) i gjennomsnitt.

Perlen i Nord-Vietnam
Perlen i Nord-Vietnam

Vietnam

Vietnam har ikke betydelige endringer i vær eller temperatur gjennom året, men på grunn av sin langstrakte form, er været betydelig forskjellig mellom nord og sør. Temperaturene i Hanoi kan faktisk være ganske kjølige, med lave temperaturer som når 59 grader Fahrenheit (15 grader Celsius) i månedene desember, januar og februar. Nordlige områder har varme og fuktige somre og kjølige og våte vintre. Den sørlige delen av Vietnam ligger innenfor den tropiske monsunsonen, hvor november til april er relativt tørre og mai til oktober er regntiden når gjennomsnittstemperaturen i Ho Chi Minh-byen er 86 graderFahrenheit (30 grader Celsius). Gå til stranden i sør i den tørre årstiden for å nyte tålelig vær og en kjølig dukkert, eller surf, i havet.

Pura Ulun Danu Bratan, hinduistisk tempel på Bratan-innsjølandskapet, en av de kjente turistattraksjonene på Bali, Indonesia
Pura Ulun Danu Bratan, hinduistisk tempel på Bratan-innsjølandskapet, en av de kjente turistattraksjonene på Bali, Indonesia

Indonesia

De tropiske øyene i Indonesia er et utmerket valg for reisemål. Når Thailand, Laos, Kambodsja og andre nordlige steder oversvømmes av regn, opplever disse øyene sin tørre sesong med temperaturer på Bali i gjennomsnitt rundt 82 grader Fahrenheit (28 grader Celsius). Den indonesiske skjærgården er bred og geologiske trekk kan påvirke været, selv om du alltid vil finne en relativt tørr krok eller krok å nyte, selv i regntiden. Dagene er kjøligst i den tørre årstiden, som motsetter seg Thailands tørre sesong og varer fra juni til september, når temperaturene svinger rundt 79 grader Fahrenheit (26 grader Celsius). Det er en flott tid å slappe av på en avsidesliggende strand eller snorkle eller dykke for å se korallrev i verdensklasse. Juli er den travleste måneden å besøke, men i november og april kommer regnet inn og stedet rydder ut.

Den mest fantastiske utsikten fra toppen av gangveien mot Kayangan-sjøen
Den mest fantastiske utsikten fra toppen av gangveien mot Kayangan-sjøen

Filippinene

I likhet med Indonesia er Filippinene spredt over en enorm skjærgård med mange øyer, vulkaner og geologiske trekk som påvirker været. Selv om det er teknisk lenger øst enn store deler av Sørøst-Asia, er Filippinene fortsatt underlagtsørvest monsunsesongen som bringer kraftig regn fra juni til september. Fordi visse øydestinasjoner er vanskelig å nå når havet blir grovt, er det best å besøke i den tørre årstiden fra desember til mai. Men unngå mai og oktober hvis mulig, ettersom tyfoner kan lande i løpet av disse månedene og forårsake masseødeleggelser og gjøre deg strandet. Juni og juli er noen av de kuleste månedene i Manila, med en temperatur på rundt 82 grader Fahrenheit (28 grader Celsius), noe som gjør det til en flott tid å gå rundt i den gamle bymuren Old Manila.

Singapores skyline og finansdistrikt
Singapores skyline og finansdistrikt

Singapore

Tiny Singapore ligger bare 1,5 grader nord for ekvator hvor været holder seg rimelig jevnt gjennom hele året. Her er ingen spesiell årstid bedre enn en annen for å reise. Temperaturene holder seg stort sett de samme gjennom hele året, i gjennomsnitt rundt 81 grader Fahrenheit (27 grader Celsius), men brennhete ettermiddager kan skyte opp over 86 grader Fahrenheit (30 grader Celsius). Heldigvis har dusjer en tendens til å dukke opp på tilfeldige tidspunkter i løpet av dagen for å kjøle ned ting. Så ta en jakke før du drar ut til landets berømte botaniske hager, for selv om årstidene knapt er forskjellige her, kan du møte en forbipasserende dusj hvis du besøker mellom november og januar.

Regntid i Sørøst-Asia

Det samme værsystemet som gir regn under Indias monsunsesong, påvirker også det sørøstasiatiske været. Den sørvestlige monsunen begynner vanligvis tidlig i juni og avsluttes sentseptember, et mønster som spesielt påvirker Thailand mellom mai og oktober. Det er da nedbørsmengdene kan nå opptil 252 millimeter i måneden.

Selv om ingen setter pris på regn på en stor tur, fyller de årlige monsunene på ferskvann, holder landskapet grønt og er avgjørende for risbøndene. En liten forsinkelse i ankomsten kan føre til at avlingene mislykkes.

Hva du skal pakke: Uansett når du besøker, pakk alltid lette bomullsklær, sandaler og flipflops. Hvis høye høyder er i reiseplanene dine, kan en jakke også være nødvendig. Generelt er klimaet i denne regionen varmt og fuktig året rundt, så sørg for at regntøyet ditt er lett og pustende og at skoene dine er vanntette.

Tørrsesong i Sørøst-Asia

Kald luft fra Himalaya utløser den nordøstlige monsunen og får destinasjoner som Thailand og nabolandene til å tørke ut. Den beste tiden å besøke er mellom november og februar når temperaturene er milde og netter kan få det ned så lavt som 64 grader Fahrenheit (18 grader C). Men selv i det som teknisk sett anses som den tørre årstiden, jo lenger sør du kommer, blir regnet mer rikelig.

Den beste tiden å besøke Bali og Øst-Timor er vanligvis mellom mai og august, når destinasjoner lenger nord begynner å bli regnfulle.

Hva du skal pakke: Kofferten din til Sørøst-Asia bør inneholde stort sett de samme typene klær, uansett hvilken årstid du planlegger å besøke. Lette klær laget av bomull eller fukttransporterende syntetiske stoffer fungerer perfekt. Som gjørsandaler og vanntette trekkingsko, hvis du planlegger å våge deg høyt opp. Hvis reiseruten din inkluderer stranden, ikke glem badedrakten, en lue, solbriller og solkrem. Ultrafiolettindeksen er høy i disse landene, noe som gjør muligheten for solbrenthet og resulterende hudskade høy.

Anbefalt: