Været og klimaet i Skandinavia

Innholdsfortegnelse:

Været og klimaet i Skandinavia
Været og klimaet i Skandinavia

Video: Været og klimaet i Skandinavia

Video: Været og klimaet i Skandinavia
Video: Vær og klima i Trondheim 2024, Kan
Anonim
Blomster foran en innsjø på Greeland
Blomster foran en innsjø på Greeland

Skandinaviske land kan enten være et vinterland eller et mildt sommermål. Klimaet varierer fra nord til sør og fra vest til øst, så hver lokalitet har en unik temperatursignatur. Avhengig av måneden du reiser til Skandinavia, kan reisende forvente å pakke shorts, pakke sammen med en parkas eller kle seg i lag for å imøtekomme væretsvingningene.

Områdene som inngår som en del av Skandinavia kan diskuteres, men typisk anses Skandinavia å bestå av Danmark, Finland, Grønland, Island, Norge og Sverige.

Forskjeller i klima

Skandinavias regioner har ulikt klima, og temperaturene varierer mye mellom regionene. For eksempel følger været i Danmark et marint vestkystklima som er typisk for sin beliggenhet i Europa. Det samme gjelder den sørligste delen av Sverige, og det mildere kystklimaet berører også vestkysten av Norge, noe som påvirker været i Norge.

Den sentrale delen av Skandinavia fra Oslo til Stockholm har et fuktigere kontinent alt klima, som gradvis gir plass til subarktisk klima lenger nord, omtrent som været i Finland.

Deler av de skandinaviske fjellene i Norge og Sverige har en alpintundraklima med iskalde temperaturer, spesielt om vinteren. Lenger nord, i regionene Grønland og Island, opplever du et nordlig klima med kalde vintre.

Vinter i Skandinavia

Vintermånedene i Skandinavia går mellom desember og mars og er som forventet ganske kjølige. Men i motsetning til mange deler av verden blir ikke temperaturen automatisk kaldere jo lenger nord man kommer i Skandinavia, men påvirkes først og fremst avhengig av om du er på kysten eller i innlandet.

For eksempel var den kaldeste registrerte temperaturen i Sverige -52,6 grader Celsius (-62,5 F), mens lenger nord i Norge anser lokalbefolkningen temperaturer som går under -4 grader Celsius som en gjennomsnittlig vinternatt.

I løpet av januar, den kaldeste måneden i året, kan temperaturene synke til et gjennomsnitt på 27 grader Fahrenheit på steder som Oslo. Besøkende kan forvente vanlige snø- og kuldegrader i de fleste vintermånedene.

What to pack: Vintrene over hele Skandinavia er ganske kalde og kan vanligvis være våte. Uansett hvor du besøker, vil du pakke solid, værbestandig utstyr, inkludert en regnfrakk og vanntette sko.

Vår i Skandinavia

Om våren (april og mai) er temperaturene behagelige om dagen og blir litt kaldere om kveldene. Reisende kan forvente noen regnværsdager og noen dager fulle av solskinn siden været er svært uforutsigbart i løpet av denne sesongen. Gjennomsnittstemperaturen er et sted mellom 39 grader Fahrenheit og 50 graderFahrenheit.

What to pack: Våren er ganske behagelig i regionen, men kan fortsatt være kjølig. Ta med gensere og massevis av andre varme klær for å legge på lag, men ikke bli overrasket om en sleipe solskinnsdag har på deg en T-skjorte! Vårbyger er ikke uvanlig, så det er verdt å være forberedt på regnet.

Sommer i Skandinavia

Sommermånedene begynner rundt juni og avtar i september og er tempererte og milde. Sommeren i Skandinavia er veldig mild med gjennomsnittstemperaturer på rundt 65 grader Fahrenheit, men kan nå ned til de lave 80-årene Fahrenheit.

I juli, en av de mest populære månedene for turisme, varierer de gjennomsnittlige daglige temperaturene fra 55 Fahrenheit til 72 Fahrenheit i Danmark, Sverige og Norge. På Island er været litt kaldere med gjennomsnitt på 50 Fahrenheit til 60 Fahrenheit.

What to Pack: Ditt typiske sommerantrekk – med en og annen genser eller genser for kjøligere netter – vil tjene deg godt under en skandinavisk sommer. I mange deler av regionen er en god solkrem et must.

Høst i Skandinavia

En frysning i luften starter i slutten av september i Skandinavia, og noen netter vil begynne å føles som vinter når dagslyset begynner å bli drastisk kortere sammenlignet med sommeren. Mens sommervarmen kan fortsette til nær slutten av september innen oktober vil varme klær være et krav. Gjennomsnittstemperaturer i slutten av oktober og november varierer fra topper på 50-tallet og ned til midten av 30-tallet Fahrenheit.

What to Pack: Pakk massevis av koselige gensere og enkåpe for høsten i Skandinavia. Mens noen dager fortsatt er behagelig varme, betyr kortere dagslys mindre sollys og dermed kjøligere temperaturer.

Vær i populære byer i Skandinavia

Stockholm

Stockholm har kalde, mørke vintre og kjøligere somre. I januar overstiger temperaturen sjelden 32 F (0 C), mens i juni er den gjennomsnittlige høye 70 F (20 C). September er byens våteste måned.

København

Københavns vær er varierende, med den beste tiden å besøke i juli og august, sistnevnte er den varmeste måneden. Snøfall er vanlig fra desember til mars, men akkumulering er noe sjelden. Temperaturene om vinteren ligger ofte rundt frysepunktet.

Oslo

Oslos temperaturer er overraskende varme for sin nordlige breddegrad. Den gjennomsnittlige vintertemperaturen er vanligvis rundt 23 F (4 C), men faller vanligvis ikke under 4 F (-15 C). Somrene er varme, med sporadiske dager over 80 F. Juli og august er blant de beste månedene å besøke. September er den våteste måneden.

Bergen

Bergen, som ligger på Norges vestkyst, har et mildt klima, om enn med mye nedbør. Den ser slående temperaturforskjeller fra Oslo: Golfstrømmen holder havet relativt varmt, mens fjellene beskytter byen mot kjølig vind.

Gøteborg

Gøteborgs fuktige klima har blitt stadig varmere de siste årene, med en gjennomsnittlig årlig temperatur på 45 F (7 C). Juli er byens varmeste måned, med en gjennomsnittlig høyde på 16 C, mens desember er den kaldeste, gjennomsnittligbare 35 F (1,6 C).

Anbefalt: